KDU.breadcrumbs.homeOkresy Žďár nad Sázavou Aktuality Nový krajský předseda Vít Kaňkovský

Nový krajský předseda Vít Kaňkovský

Přidáno 15. 5. 2017
Jan Mazanec
Netín – Sedmačtyřicetiletý lékař a poslanec Vít Kaňkovský z Třeště se stal novým předsedou vysočinské organizace KDU-ČSL. Na krajské konferenci v Netíně na Žďársku v sobotu 13. května získal 88 z 89 odevzdaných hlasů. Delegáty pozdravily špičky KDU-ČSL a také zástupce hnutí STAN.

„Při ortopedických operacích, při někdejším vedení nemocnice i při současné práci ve sněmovně jsem zvyklý pracovat v týmu a jsem připraven jej vést. Nejsem politik, který bouchá do stolu a je agresivní v sebeprezentaci, ale věřím, že zdravou neústupností, ale i schopností najít kompromis se dá prosadit řada dobrých věcí. Respektuji i rozhodnutí o koalici se STAN. Věřím, že právě v době rozhádaných představitelů státu má smysl projekt, který může oslovit i širší spektrum voličů,“ uvedl Vít Kaňkovský, který je zároveň lídrem vysočinské kandidátky KDU-ČSL a STAN pro podzimní volby.

K dalšímu směřování krajské KDU-ČSL Kaňkovský uvedl: „Rád navážu na práci svého předchůdce Jaromíra Kaliny, který dovedl lidovce na Vysočině k několika volebním úspěchům. Děkuji mu za to. Považuji za důležité, aby naše politika byla srozumitelná pro lidi všech věkových kategorií i různých sociálních skupin. V politice nesmíme zůstat ve skleníku, ale musíme vnímat potřeby našich občanů.“

Místopředsedy krajského výboru dále zůstávají Radek Pátek (Žďársko), Jaroslav Hrubý (Třebíčsko), Petr Piáček (Jihlavsko), Čeněk Jůzl (Havlíčkobrodsko) a Miroslav Houška (Pelhřimovsko), kteří byli ve „svých“ okresech potvrzeni okresními předsedy. Z titulu funkce jsou členy krajského výboru zastupitelé kraje: tedy kromě tří již výše uvedených také Jaromír Kalina, František Bradáč, Josef Herbrych a Pavel Janoušek. Automaticky je členem výboru i krajský tajemník Josef Dvořák.

K nim krajská konference zvolila dalších 16 členů, jsou jimi: Marie Dudíková, Vladislav Hynk, Pavel Janata, David Jarolímek, Štěpán Komárek, Pavla Krejzlová, Miroslav Krupica, Tomáš Kučera, Jan Mácha, Josef Mach, Jan Málek, Jan Matějů, Ondřej Pavlas, Jan Tourek, Magda Vaňková a Petr Žák. Celkově má tedy nyní krajský výbor 27 členů. Na závěr delegáti také „vyslali“ zástupce z Vysočiny do celostátních orgánů strany.

Přítomné v úvodu pozdravil žďárský radní Martin Mrkos, místopředseda krajského výboru STAN - hnutí, které tvoří s KDU-ČSL předvolební koalici. „Věřím, že náš společný projekt má smysl. Při současných událostech české politiky bychom neměli ztrácet hlavní smysl našeho spojenectví – a to je hybná síla, která věci v naší zemi posune dál,“ uvedl Martin Mrkos.

K účastníkům konference promluvil i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a místopředsedové Marián Jurečka, Jan Bartošek a Jiří Mihola. Nechyběl ani místopředseda poslanců Jaroslav Klaška a europoslanec Pavel Svoboda. Předseda Bělobrádek vysvětlil průběh jednání o koalici se STAN a přítomné ubezpečil, že KDU-ČSL koalicí neztratí křesťanskou tvář a bude mít větší šanci oslovit i „nekostelní“, ale přemýšlivé voliče. „Křesťanství řadě lidem vadí, ale většinou nevědí, co to znamená, a myslí si, že Bůh je stařík na obláčku. Tak této představě se smějeme i my,“ řekl Bělobrádek.

Žďárský okresní předseda Radek Pátek k tomu říká: "Jsem velice rád, že novým krajským předsedou je právě Vítek Kaňkovský. Je pro mě zárukou stmelování lidovců na Vysočině a zárukou lidské a politické vážnosti při reprezentaci našeho kraje."

* * *
MUDr. Vít Kaňkovský (5.2.1970) po gymnáziu v Telči vystudoval lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Jako lékař pracoval v Brně i v Jihlavě a od roku 2000 působí v Nemocnici Havlíčkův Brod. Tam také byl v letech 2006 až 2011 ředitelem a od roku 2012 je primářem Centrálních operačních sálů a centrální sterilizace. Už šesté období je zastupitelem Třeště, od roku 2012 také zastupitelem kraje a od roku 2013 jediným lidoveckým poslancem za Vysočinu (a místopředsedou zdravotního i sociálního výboru ve sněmovně). Je ženatý, má čtyři děti. Mezi jeho koníčky patří hudba (hraje na kytaru a zpívá), tenis a lyžování.